Ще до початку війни проблема торгівлі людьми була актуальною для України: наша країна перебувала на 49-му місці зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства. Лише за три роки майже 50 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми, найчастіше постраждалими від цього явища ставали жінки, яких відправляли за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляли у трудове рабство. Тому, щоб уникнути ситуації торгівлі людьми, треба навчитись розпізнавати первинні сигнали, які вказують на небезпеку.

Сигнали, які свідчать про те, що ви потрапити у ситуацію торгівлі людьми

У вас відібрали паспорт, офіційні документи або документи вашої дитини.

Відібрали мобільний телефон, засоби зв’язку і ви не можете зв’язатися зі своїми рідними, друзями, знайомими.

Вам відмовляють у наданні екстреної медичної допомоги або вашій дитині, обмежують сон, відпочинок, харчування.

Якщо вас примушують працювати у закритих приміщеннях і не дозволяють вільно пересуватися, виїжджати за межі населеного пункту, де проживаєте.

Якщо запропонували високу заробітну плату і договір складено незрозумілою вам мовою, ви не розумієте пункти трудового договору, який підписуєте.

Якщо вас примушують виконувати роботу, надавати послуги, зокрема, сексуальні, без вашої згоди, із застосуванням фізичного насильства, психологічного тиску або маніпуляцій.

Якщо вам пропонують фінансову допомогу чи втягують вас у борги.

Якщо Вам це знайомо і Ви стали жертвою торгівлі звертайтесь за телефоном національної «Гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми: 1547.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: Ви повинні знати свої права й бути готовими їх захистити.

Фото без опису