Виплати ВПО: основні зміни з 1 серпня 2023 року

Як і було з початку повномасштабного вторгнення, розмір допомоги на проживання для переселенців залишається незмінним — 3000 гривень на місяць для дітей та людей з інвалідністю, 2000 гривень на місяць для інших ВПО.

Однак тепер допомога призначатиметься терміном на пів року. По завершенню 6 місяців переселенцям доведеться повторно звертатися до органів соцзахисту або ЦНАПів, аби виплати перепризначили на наступні пів року.

У відповідності до постанови, усі ВПО, які отримували допомогу на проживання до 1 серпня 2023 року, продовжать отримувати виплати автоматично. Тобто для цього не потрібно буде звертатися додатково до органів соцзахисту або ЦНАПу. Але серед цих ВПО є ті, кому з 1 серпня 2023 виплати скасують.

Кому з переселенців з 1 серпня 2023 скасують виплати на проживання:

• тим, хто повернувся до покинутого місця проживання;

• тим, хто перебуває за кордоном більше 30 днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтовані причини — наприклад, лікування, відрядження та ін.);

• тим, хто відбуває покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Кому з ВПО можуть скасувати виплати з 1 вересня 2023:

• тим, хто придбав новий транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше 5 років (але є виключення — авто, придбані волонтерами і передані на потреби оборони країни);

• тим, хто придбав на суму понад 100 000 гривень нерухоме майно, іноземну валюту, банківські метали;

• тим, хто має на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 000 гривень;

• тим, хто володіє житлом, де на одного члена сім’ї приходиться понад 13,65 кв.м. площі, і яке не розташоване на території, де ведуть активні (можливі) бойові дії або які є окупованими.

"Щодо осіб, які тільки вперше оформлятимуть допомогу після 1 серпня. Якщо раніше допомога призначалася на особу і кожен дорослий член сім’ї, що належить до числа ВПО, отримував її на свій окремий рахунок, то тепер допомога призначатиметься на сім’ю. А виплачуватиметься одному з членів сім’ї (так званій уповноваженій особі). Термін отримання допомоги на сім’ю також становитиме 6 місяців"

Сім'ям ВПО, які звернуться за допомогою після 1 серпня 2023, не призначатимуть виплати, якщо протягом трьох місяців перед зверненням вони:

• придбали транспортний засіб (з роком випуску менше 5-ти, окрім авто, придбаних волонтерами і переданих для потреб держави);

• придбали на суму понад 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок, інше нерухоме майно, іноземну валюту (крім пожертви від благодійних організацій, оплати медичних, соціальних, освітніх послуг);

• мають на депозиті понад 100 тисяч гривень;

• мають у власності ціле житло, яке знаходиться поза зоною (можливих) бойових дій чи на не окупованих територіях площею більше 13,65 кв.м. на одну особу.

Переселенці, які звернуться вперше після 1 серпня 2023 для оформлення допомоги, мають право на подовження допомоги ще на 6 місяців після завершення першого 6-місячного терміну. Але не всі.

Кому з ВПО буде перепризначення допомоги:

1. Якщо середньомісячний сукупний дохід на одну внутрішньо переміщену особу не перевищуватиме 8372 грн

2. Якщо у складі сім’ї є:

• люди працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років;

• люди з інвалідністю;

• люди, які сприяли своїй економічній самостійності і середньомісячний дохід яких не перевищує 6279 грн;

• люди, які отримують пенсію, яка не перевищує 6279 грн;

• люди, які мають 3 і більше дітей віком до 18 років і доглядають за ними;

• люди, які доглядають за особами з інвалідністю І групи, дітьми з інвалідністю, людьми з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, людьми, які досягли 80-річного віку;

• студенти, які навчаються за денною або дуальною формою і не мають реєстрація місця проживання в гуртожитках;

• люди, які надають соціальні послуги та отримують за це компенсацію.

Які ще зміни чекають на ВПО з 1 серпня 2023

Призначення ВПО новонародженим дітям ВПО. "Раніше проблемним було питання призначення допомоги дітям, які народилися у внутрішньо переміщених осіб після переміщення. Але тепер на дитину, яка народилася у ВПО після переміщення та зареєстроване місце проживання якої співпадає із задекларованим місцем проживанням батьків (це місце, куди переїхали і тепер проживають батьки), можна буде оформити допомогу ВПО".

Скасування довідки ВПО дистанційно. До ухвалення цієї постанови скасувати довідку переселенця дистанційно, тобто за допомогою застосунку "Дія", могли тільки ті ВПО, які оформили її дистанційно. Ті, хто отримував довідку ВПО в УСЗН чи ЦНАПі, для скасування мали звертатися туди ж. Тепер дистанційно скасувати довідку через "Дія" можуть усі внутрішньо переміщені особи.

Нові дати виплат допомоги ВПО: виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам будуть здійснюватися 15 та 28 числа кожного місяця.

Фото без опису