Щороку у жовтні українці вшановують захисників України, які вже дев'ятий рік дають відсіч російській агресії. У воєнний час це безсумнівно найважливіше державне, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам Україна зберегла свою незалежність.

Цього року українці вперше відзначатимуть День захисників та захисниць України 1 жовтня. Раніше ми відзначали це свято 14 жовтня, але тепер дату змінили. Свято відзначається в Україні на державному рівні від 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

День захисників та захисниць України шанували запорізькі козаки і воно було прив'язане до християнського торжества Покрова Пресвятої Богородиці - 14 жовтня. У 2023 році за указом президента Володимира Зеленського День захисника України перенесли на 1 жовтня. Все через реформу церковного календаря. З 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, в якому всі свята відзначаються на 13 днів раніше.

Фото без опису