З метою оперативного реагування на випадки торгівлі людьми розпорядженням начальника Коломийчиської СВА  від 08.01.2024 року № 1-од  призначено відповідальну особу у сфері протидії торгівлі людьми на території Коломийчиської сільської територіальної громади. Такою особою стала начальник відділу з питань забезпечення соціальних та публічних послуг Неля Гайдидей.

Фото без опису

За інформацією Нелі Іванівни, відповідно до ст. 4 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» основними напрямами державної політики у сфері протидії торгівлі людьми є:

  • попередження торгівлі людьми шляхом підвищення рівня обізнаності населення, превентивної роботи, зниження рівня вразливості населення, подолання попиту;
  • боротьба із злочинністю, пов'язаною з торгівлею людьми, шляхом виявлення злочинів торгівлі людьми, осіб, причетних до скоєння злочину, притягнення їх до відповідальності;
  • надання допомоги та захисту особам, які постраждали від торгівлі людьми, шляхом удосконалення системи відновлення їхніх прав, надання комплексу послуг, впровадження механізму взаємодії суб'єктів у сфері протидії торгівлі людьми.

Куди звертатися, якщо ви стали свідками або постраждалою особою внаслідок протиправних дій щодо торгівлі людьми

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є основним виконавцем заходів з надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, на які покладені функції з здійснення оцінки потреб постраждалої особи, розробки плану її реабілітації, координації та контролю за його виконанням.

Також, допомогу постраждалі особи можуть отримати в територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг).
Діти, які постраждали від торгівлі людьми можуть бути влаштовані до центру соціально-психологічної реабілітації дітей та притулку для дітей з метою тривалого (стаціонарного) або денного перебування дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, надання їм комплексної соціальної, психологічної, педагогічної, медичної, правової та інших видів допомоги.

За отриманням допомоги можна також звернутись до:

  • управління соціального захисту населення місцевої державної адміністрації, відповідального за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми;
  • фахівця з соціальної роботи, який працює безпосередньо в територіальній громаді;
  • служби у справах дітей (у випадку, якщо постраждалою особою є дитина);
  • дільничного інспектора поліції або управління внутрішніх справ (відділ боротьби з торгівлею людьми УМВС України);
  • громадських організацій.

Особа, яка постраждала від торгівлі людьми, або стала свідком такого злочину ще може звернутися до спеціалістів Коломийчиської військової адміністрації за телефоном – 050-857-18-93

Зверніть увагу! У разі коли особа постраждала від торгівлі людьми за кордоном, вона може звернутися за допомогою до дипломатичного представництва України в державі, в якій вона перебуває. Дипломатичне представництво України за кордоном сприяє поверненню громадян України, постраждалих від торгівлі людьми, в Україну відповідно до законодавства.