18 березня начальниця Коломийчиської військової адміністрації Галина Радченко разом зі своєю заступницею Людмилою Павловою побували з робочою поїздкою у Чкаловській територіальній громаді Чугуївського району Харківською області. Метою поїздки було ознайомлення з досвідом відновлення територій після деокупації.

Фото без опису

Чкаловська громада об’єднує 20 населених пунктів. За словами начальника селищної військової адміністрації Сергія Котенка, внаслідок військових дій найбільше постраждало село Гракове. Решта населених пунктів теж постраждали, але вибірково.

До війни у громаді проживали трохи більше 12 тисяч людей. Після деокупації поки що повернулися тільки 7 тисяч мешканців. Не зважаючи на проблеми, люди поступово пристосовуються до реалій сьогодення.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Сергій Котенко каже, що найбільшою проблемою на сьогодні є замінованість території. До вирішення цього питання, крім спеціальних служб, долучаються всі жителі громади — як фермери та підприємці, так і пересічні громадяни.

Сьогодні Чкаловська військова адміністрація виконує всі функції місцевого самоврядування та працює над реалізацією декількох проєктів по відновленню територій. У громаді людям надаються адміністративні та соціальні послуги, працюють школи, дитсадки, медичні заклади, поступово відновлюються інфраструктурні об’єкти. Ще в громаді велика увага приділяється наданню житлово-комунальних послуг.

— Люди самі зацікавлені у найскорішому відновленні територій та поверненню до довоєнного рівня життя. Більшість рішень ми погоджуємо з жителями громади. Маємо зворотній зв’язок з людьми, ведемо роз’яснювальну роботу, залучаємо громадян до реалізації тих чи інших планів. Це більш згуртовує громаду та підвищує відповідальність самих жителів, — каже Сергій Іванович.

Сам Сергій Котенко до війни був бізнесменом, тому підходи до управління громадою дещо відрізняються від роботи колишніх чиновників селищної ради. За його словами, головне завдання на сьогодні — налагодити нормальну життєдіяльність громади, а для цього потрібно ще багато працювати.

Представники Коломийчиської громади цього дня у супроводі Сергія Котенка побували у декількох селах громади. Побачили, що життя там поступово відновлюється —десь люди пораються на городах, прибирають біля дворів. На думку Сергія Івановича, поки що рано говорити скільки людей повернуться після закінчення війни, адже все буде залежати від того, які умови для проживання влада зможе їм тут забезпечити.

— Кожен подібний досвід роботи ніколи не буде зайвим, — каже начальниця Коломийчиської адміністрації Галина Радченко. — Ми побачили втілення деяких цікавих та креативних ідей щодо відновлення територій. Відразу видно, що громадою керує справжній господарник. Знайшли порозуміння з багатьох питань та домовилися продовжити спілкування в подальшому. Сергій Іванович навіть погодився приїхати до нас після деокупації, щоб на місці допомогти з визначенням першочергових завдань щодо відновлення Коломийчиської громади. Будемо раді такій співпраці та сподіваємося, що це відбудеться якнайшвидше, дякуючи нашим захисникам.