Спеціалісти відділу з питань забезпечення соціальних та публічних послуг Коломийчиської сільської військової адміністрації сьогодні проводять спеціалізовану діяльність в галузі соціального управління, розробляють та реалізують соціальні програми, надають адміністративні та соціальні послуги, допомагають людям, які цього потребують.

Фото без опису

З початком повномасштабної війни на території Коломийчиської громади проживало 2878 людей. За неофіційними даними сьогодні на території громади проживають п’ятеро осіб. Решта людей змушені були покинути свої домівки і переїхати у більш безпечні місця проживання. Частина  громадян залишилася на окупованій території, дехто виїхав за кордон, решта переїхали на підконтрольну Уряду України територію.

Працівники відділу з питань забезпечення соціальних та публічних послуг Коломийчиської сільської військової адміністрації створили реєстр внутрішньо переміщених осіб Коломийчиської територіальної громади, які проживають на підконтрольній території Україні. На даний час там зареєстровано 314 громадян. Реєстр постійно опрацьовується та  доповнюється додатковою інформацією стосовно внутрішньо переміщених осіб громади, їхнього статусу та потреб соціального характеру, а також реєстрація та супровід людей, які сьогодні продовжують приїжджати з окупованих територій. З внутрішньо переміщеними особами проводиться роз’яснювальна робота стосовно: гуманітарної допомоги, переоформлення пенсій, державних соціальних допомог, працевлаштування, поновлення втрачених документів тощо.  

Спеціалісти відділу надають послуги з актуалізації даних та формування витягів з реєстру територіальних громад. Найчастіше громадяни звертаються з питаннями про зміну прізвища, зняття з місця реєстрації, зміна документу тощо. З початку 2024 року за запитами спеціалісти сформовали 17 витягів. Також за цей період було видано 10 довідок для підтвердження місця реєстрації в Коломийчиській СВА та дві довідки про склад сім'ї.       

Ще працівники відділу здійснюють прийом та опрацьовують документи від мешканців Коломийчиської громади про надання матеріальної допомоги на лікування, згідно «Програми соціального захисту населення Коломийчиської територіальної громади на 2023 – 2025 роки». В рамках цієї роботи проводяться збір та опрацювання необхідного пакету документів, організація засідання відповідної комісії з питань надання матеріальної допомоги, оформлюються відповідні протоколи та рішення.  За рекомендаціями комісії з початку 2024 року четверо внутрішньо переміщених осіб громади отримали грошову допомогу на лікування на загальну суму 12 тисяч гривень. Також в рамках цієї програми родина загиблого захисника  України отримала одноразову матеріальну  допомогу  у розмірі 10 тисяч гривень.

Розпорядженням начальника сільської військової адміністрації № 06-од від 23.01.2024 року була затверджена Програму «Громада - Захисникам і Захисницям України», яка передбачає виплати грошової допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України, особам які брали участь у заходах, необхідних для збереження оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та громадянам, які проходять навчання у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти(далі-ВВНЗ та ВНП ЗВО) та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України. У 2024 році за цією Програмою отримали грошову допомогу 28 захисників на загальну суму 336 тисяч гривень, в тому числі троє громадян, які навчаються у вищих військових навчальних закладах.

Для отримання консультацій з питань соціального захисту та інших гуманітарних питань телефонуйте: +380-99-067-8694 або на «гарячу лінію» Коломийчиської СВА за номером: +380-50-857-1893.

Матеріал підготувала Неля Гайдидей, начальниця відділу з питань забезпечення соціальних та публічних послуг