Вже тиждень в Україні стовпчики термометрів тримаються вище 30-градусної відмітки і найближчим часом опускатися не збираються. Щоб зберігати здоров'я і добре самопочуття у спеку, потрібно дотримуватися деяких правил у харчуванні. Декілька порад від фахівців Коломийчиського центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

Фото без опису

Які напої безпечно пити у спеку

Перш за все, влітку організм повинен бути забезпечений базовою рідиною. Це можуть бути різні види рідини (компоти, кваси і т.д.), не обов'язково вода.

У спеку забороняється вживати алкогольні напої, навіть такі як пиво. Молекули спирту володіють обезводжуючим ефектом. Спочатку здається, що почуття спраги зникає, але насправді потім відбувається зниження вмісту води в організмі і може призвести до негативних наслідків.  

Фото без опису 

Влітку важливо не зловживати солодкими напоями, тому що  вони не вгамовують спрагу. Перевага надається простій воді, квасу або несолодким компотам. Останні, крім того, що містять воду, мають ще і різноманітний електролітний склад. Найпростіший спосіб самостійно контролювати кількість рідини в організмі — відстежувати колір сечі. Так, якщо колір світлий, білий, значить, ви споживаєте достатню кількість рідини, а якщо темний — значить в організмі недолік рідини. Крім того, відвідування туалету кожні 1,5-2 години говорить про те, що ви споживаєте нормальну кількість рідини.

Рідини не повинні бути холодними, що допоможе уникнути застуд. Температура напоїв має бути комфортною для споживання і влітку, і взимку - від 16 до 22 градусів. Така температура не викликає ні ангіни, ні будь-яких переохолоджень.

Правильне харчування у спекотну погоду

Що стосується харчування, то в жодному разі у спеку не можна відмовлятися від білкової їжі і їсти тільки салати, фрукти та овочі. Бажано, щоб це були легкозасвоювані білки (риба, нежирне м'ясо, куряче м'ясо, яєчний білок, молочні білки тощо).

Необхідно також вживати різні коктейлі на основі молока, йогурту, або морозива з  додаванням горіхів, свіжих ягід чи фруктів. Такий коктейль легко засвоюється і добре живить організм, так як містить вітаміни, мікроелементи і білок.

Радимо збагатити свій раціон фруктами і овочами, вживати менше калорійних і смажених продуктів, віддаючи перевагу легкозасвоюваній їжі.

Безпечне харчування на пляжі

Щодо харчування на пляжах під час відпочинку, то головне в даному випадку — безпека і гігієна. Якщо ви берете на пляж продукти, то вони повинні бути вимиті, зберігатися в чистій упаковці і не швидко псуватися. Потрібно дотримуватися гігієни рук та не торкатися їжі брудними руками. Також важливо, щоб на їжу не потрапляв пил, бруд, пісок. Тому бажано їсти не на пляжі, а в якомусь спеціально відведеному місці.

Фото без опису

Якщо ви щось купуєте на пляжі, то робіть це в дозволених місцях, які забезпечуються належними гігієнічними умовами. Не купуйте їжу з рук, тому що є ризик отруїтися продуктами, приготованими в домашніх умовах.

Також під рукою завжди повинна бути чиста питна вода не тільки для пиття, а й для миття фруктів, чи рук. Не бажано мити руки або продукти морською чи річковою водою. Адже головне при харчуванні на пляжі — особиста гігієна і харчова безпека.