А чи знали ви, що українські родини можуть офіційно наймати няню для дитини, а держава відшкодує кошти на оплату її праці? 

Фото без опису

За інформацією Мінсоцполітики, розмір відшкодування становить 100 % мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, встановленої станом на 1 січня відповідного року,  за одну годину догляду, але не більше ніж 165 годин на місяць. Розмір мінімальної заробітної плати на 2024 рік — 7 100 грн. Якщо «муніципальна няня» доглядає за трьома дітьми, сума відшкодування збільшується втричі.

Для батьків послуга «муніципальна няня» дає можливість забезпечити догляд за дітьми та звільнити час на власні потреби, а для людини, яка потребує роботи, — це можливість отримати цю роботу поблизу дома або навіть у своєму під'їзді.

Щоб стати «муніципальною нянею», потрібно бути або зареєструватися як фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91). Тоді ви зможете доглядати одночасно до 3-х дітей, з однієї чи різних сімей. 

Ви зможете їх доглядати у себе вдома (за своєю адресою) або ж за однією з адрес проживання дітей, це визначається за письмовою згодою батьків всіх дітей. 

Докладніше про Програму «Муніципальна няня» читайте на сайті Національна соціальна сервісна служба за посиланням https://nssu.gov.ua/eksperementalni-proiekty/munitsypalna-niania