Якщо ви прийшли в аптеку, яка має договір із НСЗУ за програмою реімбурсації «Доступні ліки», але потрібного препарату немає, то ви можете його замовити. 

Фото без опису

Препарати інсуліну та лікарські засоби для осіб у посттрансплантаційному періоді аптека зобов’язана забезпечити протягом доби з дати отримання звернення пацієнта, решта лікарських засобів та тест-смужки для вимірювання рівня цукру в крові пацієнтами з діабетом I типу — аптека зобов’язана забезпечити безперервну наявність як мінімум одного найменування з переліку лікарських засобів/медичних виробів, які підлягають реімбурсації, яке безоплатне для пацієнта.

Якщо ліки треба терміново і немає змоги очікувати — зверніться до іншої аптеки. Знайти аптеку з договором із НСЗУ можна кількома способами:

➡️ зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. З’єднайтеся з оператором та уточніть, які аптеки у вашому населеному пункті відпускають ліки за напрямом. Оператор продиктує адреси та телефони аптек;

➡️ скористайтеся чат-ботом «Спитай Гриця» у ✔️Viber https://chats.viber.com/spytaigrytsia  та у ✔️Telegram @SpytaiGrytsia_bot;

➡️ перевірте самостійно через аналітичну панель НСЗУ з онлайн-картою «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом»: https://cutt.ly/pevPomMN .

ℹ️ Оберіть ліворуч у фільтрах вашу область та населений пункт. У полі «Програма е-рецепту» оберіть НСЗУ (Реімбурсація) та розгорніть його, щоб обрати напрям. Якщо знаєте правильний МНН — введіть його назву у полі нижче.

На сторінці з’являться аптеки, які відповідають вашим критеріям у вигляді карти з позначеними аптеками на ній, та у вигляд таблиці, в якій вказані повна назва аптеки, адреса, телефон та можна переглянути, коли в аптеці погасили останній рецепт.

📞 Зателефонуйте в аптеку та уточніть, чи є в наявності потрібний вам препарат.

📌 За програмою реімбурсації «Доступні ліки» українці можуть отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою. Нині в програмі 532 лікарських засобів та медичних виробів для лікування:

🔹серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів;

🔹діабету (пероральні лікарські засоби, інсуліни, тест-смужки для вимірювання рівня цукру в крові пацієнтами з діабетом I типу);

🔹хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів (зокрема, бронхіальна астма, ХОЗЛ);

🔹розладів психіки та поведінки, епілепсії;

🔹хвороби Паркінсона,

🔹лікарські засоби для осіб у посттрансплантаційному періоді;

🔹лікарські засоби  для лікування паліативних пацієнтів, які потребують знеболення.