Фото без опису

Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки змін до  Програми соціально-економічного та культурного розвитку Коломийчиської  сільської територіальної громади на 2024-2027 роки

Замовник:

Коломийчиська сільська військова адміністрація Сватівського району Луганської області.

Характеристика документа державного планування:

Вид документа державного планування

Про внесення змін до Програми соціально-економічного та культурного розвитку Коломийчиської сільської територіальної громади на 2024-2027 роки (далі – Програма).

Основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування

Програма, із запропонованими до неї змінами, є документом державного планування місцевого рівня, який яким визначаються основні пріоритети розвитку Коломийчиської громади.

Програму розроблено з урахуванням запровадження воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про засади державної регіональної політики», «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», Постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2003 р. № 621 «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проектів Бюджетної декларації та державного бюджету», розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.10.2021 № 1363 «Про схвалення Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату на період до 2030 року», розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 № 117 «Про затвердження Національного плану управління відходами до 2030 року» та іншими нормативно-правовими документами.

Також Програма розроблена з урахуванням забезпечення цілісності системи планування державного та регіонального розвитку відповідно до:

• Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 р. №695;

• Указу Президента України «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року» від 30.09.2019 р. №722/2019;

• Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад державної регіональної політики та політики відновлення регіонів і територій»

• Постанови КМУ від 03.03.2021 р. №179 «Про затвердження Національної економічної стратегії на період до 2030 року» (зі змінами);

• Стратегії розвитку Луганської області на 2021-2027 роки, затвердженої розпорядженням керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації 26.03.2020 р. № 246;

• Плану першочергових дій зі стабілізації та реінтеграції деокупованих територій Луганської області на території Коломийчиської сільської територіальної громади Сватівського району, затверджений рішенням Коломийчиського сільського координаційного штабу з питань деокупованих територій від 08.05.2023 протокол №2.

Метою Програми є створення передумов для прискореного післявоєнного відновлення територій та забезпечення економічного розвитку громади шляхом збільшення сільськогосподарського виробництва, створення сприятливих умов для ведення бізнесу, залучення інвестицій, вдосконалення механізмів управління громадою, забезпечення захисту прав та інтересів соціально вразливих груп населення, що стане підґрунтям відновлення комфортного та безпечного простору для проживання громадян на території Коломийчиської громади.

Дана мета досягається через реалізацію чотирьох стратегічних цілей:

  1. Територія сталого економічного розвитку.
  2. Відновлення критичної  та соціальної інфраструктури для забезпечення життєдіяльності громади.
  3. Приваблива громада для комфортного проживання.
  4. Громада відкритої влади, сучасного управління та партнерства.

Виконання Програми здійснюється в межах реальних фінансових можливостей бюджетів різних рівнів та за рахунок позабюджетних коштів.

Зміни, що вносяться до Програми, передбачають внесення додаткового заходу у Додаток 2 до Програми «Заходи щодо забезпечення виконання завдань Програми соціально-економічного та культурного розвитку Коломийчиської сільської територіальної громади».

Також запропоновані зміни до Програми передбачають актуалізацію переліку місцевих цільових програм у Додатку 3 «Перелік місцевих (цільових) програм Коломийчиської сільської військової адміністрації».

Даний документ державного планування (зміни до Програми) не передбачає реалізацію видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля.

Якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів):

Відповідно до частини першої статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності, визначеної частинами другою і третьою цієї статті.

Запропоновані зміни до Програми охоплюють фінансові питання щодо поліпшення матеріально-технічної бази та підвищення бойової здатності підрозділів військових частин, національної безпеки і оборони, а також передбачають актуалізацію переліку місцевих цільових програм у Додатку 3 «Перелік місцевих (цільових) програм Коломийчиської сільської військової адміністрації»

Даний документ державного планування (зміни до Програми) не передбачає реалізацію видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля.

Інформація про ймовірні наслідки:

для довкілля, у тому числі для здоров’я населення

Виконання стратегічної екологічної оцінки передбачає аналіз та оцінку ймовірних наслідків та ризиків реалізації заходів, прийнятих у Програмі, як на окремі компоненти довкілля (ґрунти, поверхневі та підземні водні ресурси, атмосферне повітря, рослинний та тваринний світ), соціально-економічні умови розвитку території, а також на здоров’я населення.

Реалізація запропонованих змін до Програми не несе ймовірних наслідків для таких складових навколишнього природного середовища як атмосферне повітря, водні ресурси, ґрунт, ландшафт, біорізноманіття та рекреаційні зони.

для територій з природоохоронним статусом:

Ймовірні наслідки від об’єктів інфраструктури, що пропонуються відповідно до змін до Програми, на території з природоохоронним статусом (об’єктів природно-заповідного фонду, екологічної мережі, Смарагдової мережі)  відсутні.

транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення

Зважаючи на географічне положення територій, на яких запланована реалізація завдань Програми та змін до неї, транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі здоров’я населення, не очікуються.

Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі  якщо зміни до документа державного планування не буде затверджено

Зважаючи на комплексність рішень змін до Програми, що обумовлюється необхідністю виконання стратегічних цілей Програми, призначених для різних видів діяльності, здійснюється розгляд виправданих альтернатив планованих рішень.

Загальною альтернативою є гіпотетичний (нульовий) сценарій, при якому дані зміни до Програми не затверджуються.

Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки:

Предметом стратегічної екологічної оцінки є зміни до Програми та їх потенційний вплив на стан довкілля та здоров’я населення.

Запропоновані зміни до Програми є незначними і не несуть ймовірних наслідків для стану довкілля та здоров’я населення.

Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування:

Необхідність перегляду або внесення змін до затверджених заходів і проєктів: не передбачається.

Необхідність перегляду або внесення змін до заходів і проєктів, передбачених для здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення: не передбачається.

Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку:

Структура звіту про стратегічну екологічну оцінку має враховувати вимоги статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України № 430 від 2 травня 2023 р. «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки».

Враховуючи те, що запропоновані зміни до Програми є незначними та те, що до Програми раніше здійснювалася стратегічна екологічна оцінка, пропонується не здійснювати стратегічну екологічну оцінку цих змін.

Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання

Зауваження та пропозиції до Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки до змін до Програми соціально-економічного та культурного розвитку Коломийчиської сільської територіальної громади на 2024-2027 роки подаються до Коломийчиської сільської військової адміністрації: е-mail: kolomsva@loga.gov.ua

Відповідальна особа:

Людмила Павлова – заступник начальника Коломийчиської СВА

Контактний телефон: 0950595221, E-mail:  pavlova2767@ukr.net

Строк подання зауважень та пропозицій становить 10 днів з дня оприлюднення Заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки (відповідно до пунктів 5, 6 статті 10 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку»).

Пропозиції і зауваження, що подані після встановленого терміну, не розглядаються.

 

Заступник начальника Коломийчиської

сільської військової адміністрації                                                                              Людмила Павлова

 

Фото без описуПроєкт розпорядження про внесення змін до Програми

Фото без описуДодаток до проєкту розпорядження