16 жовтня 2024 року Президент України Володимир Зеленський представив у Верховній Раді План перемоги. 

Фото без опису

«План перемоги» — стратегія, спрямована на завершення війни з росією, містить п’ять  ключових напрямків:

  1. Запрошення України в НАТО

За словами Президента, таке запрошення сьогодні може стати фундаментальним для подальшого сталого миру не тільки в Україні, а й у Європі.

А для України запрошення в НАТО означає неминучість євроінтеграції та безальтернативність демократії в нашій країні.

  1. Оборона

Реалізація цього пункту передбачає продовження операцій Сил оборони у визначених районах рф, а також посилення українських позицій і знищення наступального потенціалу росії на окупованих територіях.

В рамках виконання цього пункту Зеленський наголосив на посиленні військової допомоги від міжнародних партнерів. Сюди входять поставки сучасної зброї, такі як ракети великої дальності, які максимально захистять українську територію та нанесуть удари по критично важливих військових об’єктах росії. Досягнення цього пункту залежить від подальшої співпраці з НАТО та США​

  1. Стримування та гарантії безпеки

Україна прагне отримати довгострокові гарантії безпеки від союзників. Тому Президент підкреслив важливість участі нашої країни в системі колективної оборони НАТО, а також її інтеграцію в безпекові структури Європи.

«Пакет стримування – це факт, що росія або йде в дипломатію, або йде до втрати її машини війни. Мир завдяки силі», – наголосив Глава держави.

Цей пункт також містить таємний додаток. Його вже отримали США, лідери Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини.

  1. Економічна підтримка та санкції проти росії

Україна пропонує стратегічним партнерам укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних у країні критичних та стратегічних природних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу.

Зеленський також закликав міжнародних партнерів до подальшого тиску на росію шляхом посилення санкцій.

Цей пункт ще має таємний додаток, який передадуть лише визначеним партнерам.

  1. Післявоєнна відбудова

Йдеться про інвестиції в українську економіку, зокрема розвиток виробництва озброєння та інфраструктури для післявоєнної відбудови. Після перемоги план передбачає масштабні проекти з відбудови інфраструктури та економіки України за підтримки міжнародних партнерів. Це включає створення нових робочих місць та розвиток промисловості​.

«Цей український досвід має бути використаний для зміцнення оборони всього Альянсу та гарантування безпеки в Європі. Це достойна місія для наших героїв», – підсумував свій виступ Президент України Володимир Зеленський.

За матеріалами Офіційного інтернет-представництва Президента України