У Полтаві 17-18 жовтня працює Східноукраїнський форум Рад внутрішньо переміщених осіб, що об'єднав представників шести областей України: Луганської, Запорізької, Харківської, Дніпропетровської, Полтавської та Донецької.

Фото без опису

Форум організований БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» у партнерстві з Мінреінтеграції та за підтримки УВКБ ООН.

Серед головних спікерів форуму — заступниця Керівника Офісу Президента України Ірина Верещук та представник саб-офісу Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) Федеріко Серсале.  Делегацію Луганщини на заході очолює заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

На заході обговорюють питання підтримки внутрішньо переміщених осіб на національному та місцевому рівнях — забезпечення житлом, працевлаштування, соціальний захист. Для цього проводяться спільні засідання місцевих, районних та обласної Рад з питань ВПО, що дозволяє постійно обмінюватися досвідом, ідеями, розуміти поточну ситуацію з підтримкою ВПО в області.

Роботу побудовано так, щоб Координаційний центр та Рада з питань ВПО працювали у синергії та доповнювали одне одного. Координаційний центр розглядає нагальні питання області із залученням структурних підрозділів облдержадміністрації, інших державних органів та визначає шляхи вирішення проблемних питань, надає відповідні доручення. Рада ВПО, в свою чергу, є голосом внутрішньо переміщених осіб області і допомагає з наданням пропозицій до рішень, проєктів, зокрема нормативно-правових актів, залученням громадськості, проведенням інформаційних кампаній серед ВПО області, тощо.

Для додаткової комплексної підтримки ВПО з Луганщини в області діє Обласна комплексна цільова програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на період до 2025 року. Програма передбачає п’ять основних завдань, 18 напрямів діяльності, 75 заходів.

Фінансове забезпечення заходів, передбачених Програмою, здійснюється за рахунок коштів державного, обласного, місцевих бюджетів та інших джерел.

У 2024 році Програмою передбачено виконання 63 заходів. Планове фінансування заходів у 2024 році передбачено у розмірі 154,5 млн грн, фактично використано за перше півріччя 2024 року – 125,6 млн грн. Загалом за 2024 рік можливе перевиконання плану.