18 жовтня пройшло чергове онлайн-засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Коломийчиській сільській військовій адміністрації під головуванням Людмили Павлової.

Фото без опису

На засіданні розглядалося питання про надання гуманітарної допомоги військовим Збройних сил України. Звіт за 2023-2024 роки представила головний спеціаліст з питань  діловодства, контролю та звернень громадян Коломийчиської СВА Наталія Оленченко. Вона повідомила, що така допомога здійснюється загалом за гроші небайдужих людей, які донатять на різні збори в залежності від запитів військових.

«Працівники адміністрації беруть участь у всіх зборах на різні потреби військовослужбовців. А небайдужі наші земляки, в тому числі за кордоном, не тільки допомагають грошима, а й іншими способами. Наприклад, печуть печиво, виробляють різні смаколики, діти Куземівського ліцею передають воїнам свої малюнки та вироби. Це піднімає дух військовослужбовців та надихає їх на виконання бойових завдань», — каже Наталія Анатоліївна.

Також на засідання запросили жителів Коломийчиської громади, які займаються волонтерством. Оксана Пилипчук з Райгородки з початку війни виробляє окопні свічки та в’яже теплі шкарпетки для наших воїнів. Вона розповіла як починала та удосконалювала свою роботу у цьому напрямку. Минулої зими Оксана нав’язала 200 пар теплих шкарпеток та використала 600 кг парафіну для виготовлення окопних свічок. Для покупки парафіну часто донатять земляки, за що їм величезна дяка. А що стосується банок під свічки, то збирає різними способами. Багато надають наші земляки, в тому числі пересилають по пошті з інших міст.

«Для в’язання я використовую в’язані речі із секонд-хенду. І хоча такі шкарпетки не виглядають так респектабельно, як ті, що продаються в магазинах, головне, щоб вони були м’які та зручні. Тому у хлопців вони користуються великим попитом. Зазвичай за день можу вив’язати дві пари шкарпеток, якщо час дозволяє», — каже Оксана Василівна.

Дійсно часу іноді не вистачає, адже Оксана ще й працює в Коломийчиській адміністрації. Як і її колега з Ковалівки Олександра Маслякова.

Олександра, окрім основної роботи, теж займається виготовленням окопних свічок та маскувальних сіток для військових. Вона розповіла на скільки це клопітка і важка робота та про особливості такої діяльності.

Головуюча Координаційного центру Людмила Павлова зауважила, що хоча Оксана та Олександра не вважають себе волонтерками, а кажуть, що просто допомагають військовим по мірі своїх сил та можливостей, це не так. Адже волонтер – це людина, яка безкорисливо допомагає іншим в міру своїх сил та можливостей. Людмила Володимирівна подякувала всім небайдужим жителям Коломийчиської громади за підтримку донатами зборів на потреби військових та роботу волонтерів.

Саме засідання пройшло у дружній атмосфері, де наші землячки-волонтерки поділися своїм досвідом та порадами.

За результатами засідання вирішили представлену інформацію взяти до відома, оприлюднити її на офіційних сторінках адміністрації та продовжувати надалі допомагати нашим воїнам задля спільної мети — найшвидшої перемоги над ворогом, звільнення окупованих земель та повернення додому.