Начальниця Коломийчиської військової адміністрації Галина Радченко та начальниця відділу освіти, молоді та спорту Олександра Маслякова беруть участь у підвищенні кваліфікації голів територіальних громад та керівників освітніх закладів в рамках Проєкту DECIDE «Децентралізація управління освітою». Це швейцарсько-український проєкт, спрямований на підтримку реформ в освіті та процесів децентралізації для розвитку в Україні ефективної системи управління освітою.

Фото без опису

Координаторка проєкту Лариса Жабенко у вступному слові зауважила, що головною метою проєкту DECIDE є трансформація шкіл, зокрема у сільській місцевості, в освітні центри місцевих громад і долучення громадян територіальних громад до демократичного врядування, рівноправного користування його результатами та отримання доступу до якісної освіти.

Фото без опису

До пілотних регіонів реалізації проєкту увійшли Івано-Франківська, Луганська та Полтавська області.

21 жовтня відбулося перше заняття про базові засади децентралізованого управління освітою в територіальних громадах. Експерт проєкту DECIDE Сергій Яцковський акцентував увагу на питанні «Компетенція органів місцевого самоврядування у сфері управління освітою». Він розповів про посилення потенціалу ОТГ у розробці та практичній реалізації децентралізованих моделей управління освітою; підвищення професійного рівня посадових осіб місцевого самоврядування та працівників структурних підрозділів, які відповідають за освіту в ОТГ; удосконалення методів та інструментів розвитку громадянського суспільства та залучення громадян до управління освітою.

Фото без опису

За словами Галини Радченко, загалом проєкт спрямований на впровадження та розвиток демократичного, прозорого та підзвітного управління школами у місцевих громадах, посилення їх ролі у громадському житті, залучення всіх громадян до прийняття рішень в ОТГ, включаючи учнів та вчителів, представників влади, батьків. 

Навчання триватиме з 21 жовтня по 4 листопада. Потім будуть потрібно буде виконати тестові завдання. А вже у січні відбудеться офлайн захід для тих, хто опанував всі компоненти проєкту.