Начальниця Коломийчиської військової адміністрації Галина Радченко та начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту адміністрації Олександра Маслякова з 28 травня перебувають в Києві, де беруть участь у конференції «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування». Захід відбувається в рамках проєкту «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Донбасу»

Фото без опису

Під час першого дня роботи Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що вже у червні Уряд України представить затверджену Стратегію деокупації на період до 2026 року та операційний план заходів із її реалізації у 2024–2026 роках.

Фото без опису

Громади теж мають готуватися до деокупації територій та розробити плани з покроковими інструкціями щодо роботи місцевих органів влади на цих територіях. Тому Луганська адміністрація вже розробила «План першочергових дій зі стабілізації ситуації на деокупованих територіях Луганської області та їх реінтеграції».

«Незважаючи на те, що сьогодні майже вся територія Коломийчиської громади перебуває в зоні активних бойових дій, ми всі віримо, що після деокупації обов’язково повернемося додому. А це не тільки питання відновлення території, а й повернення людей. Саме цим питанням була присвячена конференція, яка супроводжувалась плідними та часом гострими дискусіями», — поділилася своїми думками Галина Радченко.

Фото без опису

Також учасники конференції обговорювали:

• ключові позиції комплексного дослідження викликів і бачень інституційного відновлення Донецької та Луганської областей після деокупації;

• інституційне відновлення ДОТ;

• погляди влади та громадськості на партнерство заради відновлення.