12 червня світ відзначає Всесвітній день боротьби з дитячою працею. Східне міжрегіональне управління державної служби України з питань праці нагадує, що  діти – це майбутнє будь-якої нації і завдання кожного докласти максимум зусиль щоби створити світ, де кожна дитина матиме можливість вирости сильною, творчою та щасливою особистістю!

Фото без опису

За законодавством України допускається праця дітей після досягнення ними 16-річного віку, і виключно у ситуаціях для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час – з 14 років. 

У трудових відносинах діти прирівнюються у правах до дорослих, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються цілим рядом пільг: скорочений робочий час при повному розмірі заробітної плати, подовжена тривалість щорічної відпустки, заборона працювати у шкідливих умовах, у нічний час, у вихідні дні та надурочно. 

Фото без опису

Обов’язковою умовою прийняття на роботу неповнолітніх є те, що неповнолітніх працівників повинні приймати на роботу лише після попереднього медичного огляду. Надалі такі працівники обов’язково повинні проходити медичний огляд — щороку до досягнення ними 21 року.

Відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час, можливо отримати на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/. сайтах Держпраці https://dsp.gov.ua та Східного міжрегіонального управління https://smu.dsp.gov.ua, а також на Telegram-каналі https://t.me/smudsp і сторінці на Facebook Міжрегіонального управління.