Конституція України є основним державним законом, який визначає інститути держави, порядок і принципи діяльності представницької, виконавчої та судової влади, виборчу систему, права та обов'язки держави, суспільства і громадян.

Фото без опису

1. Конституція 1996 року для українців - не перша. Вона має чимало попередників:

Конституція Пилипа Орлика - 5 квітня 1710 рік;

Конституція Української Народної Республіки (УНР) - 29 квітня 1918 року;

Мала Конституція Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) - 13 листопада 1918 року;

Тимчасова конституція Карпатської України - 15 березня 1939 року.

Фото без опису

До слова, Конституція Пилипа Орлика повністю називалася "Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького" і складалася з преамбули і 16 статей, була написана латиною і староукраїнською мовою.

2. Процес підготовки чинної Конституції тривав 6 років. Робота над Конституцією розпочалася 1990 року. За цей час було розглянуто 15 проєктів від різних політичних партій, конституційної комісії та науковців.

3. Під час підготовки до другого читання в документ внесли близько шести тисяч поправок. Усі три місяці комісія працювала над проектом без вихідних з 9 ранку та до 10 вечора.

4. Історичне засідання Верховної ради України, на якому було прийнято Конституцію, тривало 24 години. Засідання розпочалося 27 червня 1996 року й закінчилося 28 червня о 9:18. Парламент вирішив розглянути це питання на одному засіданні без перерв. Голосування відбувалося зо кожною статтею окремо і за цілими розділами.

Фото без опису

5. Тодішній президент України Леонід Кучма не був присутнім на доленосному засіданні Ради, але за кілька хвилин до остаточного ухвалення депутатами Конституції прийшов до сесійної зали.

6. Конституція України могла бути не прийнята 28 червня, оскільки напередодні історичного засідання Ради тодішній президент Леонід Кучма видав указ про проведення всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року Про прийняття нової Конституції України. Коли ж народні депутати ухвалили Конституції, відповідний указ глави держави був скасований.

7. Найгостріші дискусії точилися навколо питань розподілу повноважень між гілками влади, державної символіки, приватної власності, статусу Криму та російської мови.

8. В Україні могло не бути синьо-жовтого стяга. Кольори, які ми звикли ідентифікувати, як українські — синій та жовтий, які є на нашому прапорі, могли бути не ухваленими. Річ в тому, що тогочасні комуністи, а їх на час ухвалення Конституції в Україні було 25% в українському парламенті, не хотіли бачити синьо-жовтий стяг.

Фото без опису

9. Найменший екземпляр основного Закону України розміром 21×32 мм. Його створив художник Ігор Степанов у 2011 році. У ній 160 сторінок, на яких вручну було написано близько 9500 букв , а вага – 15 грамів. На її створення пішло понад 2 місяці. Мініатюра зберігається в Музеї  книги і друкарства.

Фото без опису

10. У 2019 році в Інтернеті з'явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами стали брати Капранови, а художником - Олександр Костенко.

11. Міжнародна спільнота схвалила Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.