Українці матимуть змогу самостійно забезпечувати себе електроенергією. Відповідні кроки для стимулювання розвитку альтернативних джерел електроенергії та переходу домогосподарств на альтернативні джерела енергоспоживання презентував Уряд під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

Фото без опису

Зокрема, кожен українець, який бажає придбати та встановити сонячні, вітрові електростанції разом з системами накопичення електроенергії, зможе отримати для цього кредит під 0%. Держава повністю компенсує відсоткову ставку. 

За цією програмою можна придбати станції потужністю до 10 кВт. Максимальна сума кредиту може складати до 480 тисяч гривень, а  термін кредитування збільшено до 10 років.

Як зазначила перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко, вимоги до бажаючих отримати такий кредит є простими:  не бути громадянином Росії, не бути під санкціями, не притягуватися до кримінальної відповідності за злочини проти нацбезпеки, не фігурувати у провадженнях про банкрутство чи неплатоспроможність.

Окремо передбачено програму для Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та  житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) на впровадження енергоефективності та побудову альтернативної генерації. 

За розширеною програмою «Доступні кредити 5-7-9» вони зможуть отримати кредит до п’яти мільйонів гривень терміном до п’яти років під 7%. За ці кошти можна купити і встановити, наприклад, генеруючі установки та допоміжне обладнання. 

Крім того, після втілення проєкту ОСББ та ЖБК можуть податися на програму «ГрінДІМ» і компенсувати ще 70% вартості проєкту. Так ОСББ зможе швидше погасити кредит.

Обидві програми стартують 20 липня. В першій хвилі до їх реалізації залучені державні банки, зокрема ПриватБанк, Ощадбанк та Укргазбанк.  В подальшому планується розширення програми та долучення до неї інших банків.

За матеріалами Конгресу місцевих та регіональних влад