26 лютого в Україні відзначатимуть 10 років початку спротиву окупації Криму та початку війни, яку розгорнула росія проти України. У 2020 році Президент України Володимир Зеленський видав відповідний Указ, яким встановив 26 лютого День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Фото без опису

Все почалося з окупації Кримського півостріва в лютому 2014 року диверсійними групами країни-окупанта – так званими «зеленими чоловічками». Саме 26 лютого 10 років тому в Сімферополі відбувся масовий мітинг. На заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради Автономної Республіки Крим вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей на підтримку територіальної цілісності України, на захист своєї свободи та демократії. Мітинг зібрав до 10 тисяч учасників.

Цей день покликаний згадати та вшанувати мужність тисяч жителів Кримського півострова, які 26 лютого 2014 року вийшли у Сімферополі на мітинг на підтримку територіальної цілісності України. А також всіх, хто продовжував і продовжує чинити опір окупантам на півострові. Адже боротьба триває. 

Віртуальний музей про спротив кримчан 10 років тому.