Новий закон про мобілізацію і Україні набув чинності 18 травня 2024 року. Згідно з цим документом, усі військовозобов’язані, резервісти та призовники мають оновити свої облікові дані протягом 60 днів — до 16 липня 2024 року.  Зазначимо, що це правило стосується всіх військовозобов’язаних, зокрема й тих, кому надається відстрочка від мобілізації.

Фото без опису

Оновити дані можна трьома способами:

1) піти в ТЦК і СП (військкомат);

2) завітати до ЦНАПу (центр надання адміністративних послуг);

3) через мобільний додаток «Резерв +» (онлайн).

Для поновлення даних офлайн у ТЦК або ЦНАП потрібно мати такі документи:

- український паспорт;

- ідентифікаційний код;

- військовий квиток (тимчасове посвідчення);

- медичні документи;

- довідку про освіту.

Якщо у військовозобов’язаного є відстрочка від мобілізації, то з собою потрібно буде також взяти документи, що підтверджують це. Також якщо є будь-які документи про стан здоров’я, яких немає в системі HELSI, то їх необхідно підготувати, а в разі інвалідності потрібна буде довідка МСЕК (медико-соціальної експертної комісії).

Важливо! В разі поновлення даних в ЦНАП, адміністратор має видати випуску про те, що дані були оновлені, засвідчену підписом і печаткою ЦНАПу.

Оновлення даних через “Резерв +”

"Резерв+" - це мобільний додаток для військовозобов'язаних від Міноборони. Завантажити його на свій мобільний телефон можна в App Store або в Google Play Market. Що потрібно зробити далі:

- зареєструватися в додатку - авторизуватися за допомогою BankID;

- оновити або підтвердити свої дані, якщо вони актуальні (номер телефону, електронну пошту та місце проживання);

- після цього з реєстру «Оберіг» підтягнуться всі дані, які є про військовозобов'язаного.

Важливий момент: через «Резерв+» не можна стати на облік або отримати бронювання. Цей застосунок можна використовувати виключно для оновлення даних і щоб отримати виписку з реєстру «Оберіг».

Використання застосунку «Резерв+» не є обов'язковим для військовозобов'язаних, резервістів та призовників - хочете реєструйтеся, хочете - ні. Але тоді свої особисті дані треба оновити у будь-який інший спосіб.

Підготувала матеріал Галина Ладига-Кошова, головний спеціаліст з юридичної та кадрової роботи Коломийчиської СВ