4 червня в Україні вшановують пам’ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. У світі, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19 серпня 1982 року, цього дня відзначається Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії.

Фото без опису

Починаючи з 2014 року через військову агресію українські сім’ї та діти перебувають у постійній небезпеці, отримують травми, поранення і втрачають життя. Починаючи з 2014 року по червень 2021 року загинуло щонайменше 240 дітей. Відповідно до інформації з державного порталу «Діти війни» станом на 2 травня 2024 року внаслідок збройної агресії рф проти України Офісом Генерального прокурора зафіксовано 1311 випадків поранення дітей та 545 фактів загибелі дітей. Проте такі дані не є остаточним, оскільки неможливо отримати достовірну інформацію через активні бойові дії і тимчасову окупацію частини території України.

За ініціативи Першої леді Олени Зеленської в Україні 4 червня 2022 року започаткували щорічне проведення акції «Голоси дітей», присвячене пам’яті маленьких українців, чиє життя забрала війна.

В рамках акції в цей день прив’язують на дерева дзвіночки, які символізують голоси вбитих маленьких українців. Також зазвичай цього дня відбуваються церемонії покладання квітів, тематичних композицій та лампадок до пам’ятних знаків та місць поховання дітей — жертв російської агресії, а в релігійних організаціях проводяться пам’ятні молебні за дітей – жертв агресії. Ще цього дня проходять тематичні заходи просвітницького та виховного змісту в закладах освіти.