15 вересня цього року Кабінет Міністрів України схвалив Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року, а також операційний план до неї на 2023-2025 роки.

Фото без опису

Одним з проявів нерівності у нашому суспільстві є нижча оплата праці жінок у порівнянні з чоловіками. І хоча останнім часом ця різниця скорочувалась і станом на 2021 рік склала 18,6%, війна рф проти України суттєво ускладнила будь-який наш поступ у розвитку, зокрема, й за цим напрямком.

Органи місцевого самоврядування традиційно розглядаються як  найближчі до людини та як такі, що мають потенціал ефективніше регулювати процеси, що стосуються інтересів жінок і чоловіків, зокрема й економічних. Тому у Стратегії подолання гендерного розриву передбачені напрями роботи, за які, за згодою, відповідає місцевий рівень.

Для цього місцеве самоврядування власними зусиллями, та/або залучаючи ресурси громадських/міжнародних організацій, може:

  • проводити навчальні заходи для роботодавців щодо застосування принципів розширення прав і можливостей жінок;
  • заохочувати проведення гендерних аудитів, складення планів дій із забезпечення гендерної рівності,
  • запровадження гендерних квот в органах управління та на керівних посадах,
  • проведення під час здійснення відбору кандидатів на посаду тестувань, під час яких комісії з відбору невідома стать шукачів роботи (“сліпі” тестування),
  • виділення ресурсів для стимулювання кар’єрного зростання жінок,
  • розроблення внутрішніх (на рівні роботодавця) механізмів реагування на випадки гендерної дискримінації, у тому числі в оплаті праці, та насильства за ознакою статі у трудових відносинах,
  • проводити конкурси з дотримання принципів гендерної рівності роботодавцями та інформаційних заходів для привернення уваги громадськості,
  • долучатись до інформаційної кампанії «Звісно, зможеш» для подолання стереотипів і посилення ролі жінок у повоєнній відбудові, залучати до участі у проведенні інформаційної кампанії журналістів, представництво громадських організацій, проводити тематичні відкриті уроки та лекції у навчальних закладах.

Коломийчиська військова адміністрація є учасником інформаційної кампанії «Звісно, зможеш», метою якої є подолання стереотипів і посилення ролі жінок у повоєнній відбудові.

В умовах воєнного стану, роботодавці можуть пройти навчання щодо застосування принципів розширення прав і можливостей жінок, відвідавши сайт Бізнес.Дія за посиланням https://business.diia.gov.ua/ . У розділі Кейси та новини/ Ініціативи завжди актуальні новини  для підприємців про можливості для розвитку власної справи – грантові та навчальні програми, корисні вебінари та багато іншого.  Також тут можна ознайомитися з історіями успіху простих людей, які розпочали свою власну справу, прослідкувати шлях бізнесу, невдачі та перемоги, що надихають інших.

Інформація з відкритих джерел